MODERNIN IHMISEN RYHTI

Ryhtiongelmat ovat lisääntyneet tietokone- ja kännykkäkulttuurin myötä. Niin kutsuttu someniska vaivaa jo nuorempaakin sukupolvea. Pää on työntynyt eteen alaspäin, venyttäen ja kuormittaen niskan aluetta ja aiheuttaen ajan mittaan jopa rakenteellisia muutoksia niskarankaan. Myös lihasepätasapaino kehon etu- ja takaosan välillä on korostunut. Kehon etupuolen lihakset ovat vahvemmat suhteessa selän puolen lihaksiin. Etupuoli työskentelee siis liikaa ja takaosa liian vähän. Tämä johtaa helposti etuosan lihasten kiristymiseen ja selkäpuolen lihasten heikkouteen sekä yläselän venyttyneisiin lihaskalvoihin.

Minkälainen on tilanne ajan myötä, jos kehon linjaukseen ei saa korjausta, asennon hallinta ei parane tai
liikkuvuus ei lisäänny?

FUSTRASTA RYHTIÄ

Fustra-harjoittelun avulla tähtäämme ryhdin oikenemiseen ja huonosta asennosta johtuvien kiputilojen ehkäisemiseen. Harjoittelun avulla lisätään liikkuvuutta ja vahvistetaan kehoa monipuolisesti huomioiden erityisesti takaosan lihaksistoa. Ydintuki eli keskivartalon syvien lihasten vahvistaminen on yksi ydinkohdista, jota harjoitetaan. Kun keskivartalon syvä tuki on riittävän vahva, tulee myös ryhdin kannatteluun kestävyyttä.

Fustrassa huomioidaan kehon 6 kontrollipistettä, joiden kautta linjaukseen pyritään. Alussa Fustra-ohjaaja tarkistaa asiakkaan seisoma-asennon ja mahdollisesti myös istuma-asennon. Hän havainnoi miten keho linjautuu. Harjoittelun aikana ohjaaja seuraa, että kontrollipisteet pysyvät mahdollisuuksien mukaan linjassa ja auttaa asiakasta korjaamaan virheasentoa myös liikkeiden aikana. Riittävän monen harjoittelukerran ja toistojen myötä asiakas alkaa hahmottaa asentoaan paremmin.

HARJOITTELUN YDINAJATUS

Fustra-harjoitus aloitetaan lämmittelyllä, useimmiten crosstrainerilla. Jo lämmittelyn aikana pyritään hakemaan hyvää, ryhdikästä vartalon asentoa. Tässä selviää usein myös asiakkaan ongelmakohtia.
Tämän jälkeen siirrytään avaaviin keppiliikkeisiin ja muihin dynaamisiin venyttelyihin. Näiden tarkoituksena on avata kiristäviä lihaksia pikkuhiljaa liikeratoja kasvattaen. Seuraavaksi harjoitetaan voimaliikkeitä, joilla vahvistetaan heikompia lihasryhmiä. Keskivartalon lihaksia harjoitetaan erikseen, mutta myös jokaisessa Fustra-liikkeessä syvät keskivartalon lihakset tekevät työtä ja kannattelevat vartaloa ryhdikkäänä.

OHJAAJAN MERKITYS

Harjoittelussa ohjaajan rooli on tärkeä. Hän havainnoi, arvioi ja korjaa asiakkaan tekemistä ja asentoa.

Asiakkaani sanoin: ” Vaikka olen muutaman pt:n palveluita käyttänyt aiemmin, ensimmäistä kertaa joku näytti ihan kädestä pitäen kropan ongelmakohtia ja antoi konkreettisia ohjeita niiden korjaamiseen. Näköjään voi vielä yli kolmikymppisenäkin saada ihan uuden näkökulman omaan kehoon ja liikkumiseen! Etenkin parempi tietoisuus yläkropan käytöstä tulee tarpeeseen, kun palaan taas työkoneen ääreen vuodenvaihteen jälkeen.”

Haluaisitko sinä kohentaa ryhtiäsi? Varaa itsellesi tutustumistunti Fustraan.

Ryhdikkäin terveisin,
Fustra-ohjaaja Tiina Nordgren