Tärkeintä ei ole se mikä näkyy, vaan miltä se tuntuu

Himoliikkujana minulla on ollut oppimista, että ymmärrän levätä, kun kroppa on väsynyt. Olemme keskustelleet harjoittelemisesta kokonaisvaltaisesti. Valmentajani on auttanut ruokavalion järkeistämisessä ja antanut neuvoja syömiseen.

– Katja Hagman –

Fustrassa olen käynyt noin kaksi vuotta. Olen oppinut paljon, toisaalta on kestänyt yllättävänkin kauan oivaltaa joitain asioita. Mutta yhtäkkiä salama on iskenyt kuin kirkkaalta taivaalta, ja olen tajunnut, mitä valmentaja tarkoittaa… Kun aloitimme, en millään uskonut, että hartioita voi oikeasti tietoisesti painaa alaspäin. Nehän nousevat väkisin käsiä nostellessa! Pikkuhiljaa tunnistin kuitenkin, että yläselän/hartioiden/lapaluiden lihaksia voi (yrittää) hallita. Pienikin liike voi olla tehokas – tärkeintä ei ole se mikä näkyy, vaan miltä se tuntuu.

Keskivartalon merkitys on tullut selväksi. Aikaisemmin luulin, että voin lepuuttaa vatsalihaksia tehdessäni käsi- tai jalkaliikkeitä. Teknisesti haastavat liikkeet ovat myös opettaneet keskittymään ja tekemään liikkeet teknisesti oikein. Treenissä kiinnitetään huomiota lihasepätasapainoon ja siihen, että kehon vasen ja oikea puoli muutenkin käyttäytyvät eri tavoin. Viimeisimmän kehon koostumusanalyysin mukaan lihasteni epätasapaino on pienentynyt.

Missään vaiheessa treeni ei ole muuttunut helpoksi. Kun liikkeet ovat tulleet tutuiksi ja olen ehtinyt ajatella hallitsevani ne, aina on seurannut uusia liikkeitä ja haasteita.

Oma rakas harrastus, juoksu, on helpottunut Fustran myötä. Tekniikka oli hakusessa loukkaantumisten ja leikkausten tuomien pitkien pakkolepojen takia. Nyt ryhtini on palautunut. Juoksu tuntuu helpommalta ja hengitys kulkee paremmin. Valmentajani oman urheilutaustan takia olen myös saanut vinkkejä juoksutekniikkaan ja -harjoitteluun.

Himoliikkujana minulla on ollut oppimista, että ymmärrän levätä, kun kroppa on väsynyt. Valmentajani on auttanut ruokavalion järkeistämisessä ja antanut neuvoja syömiseen. Olemme keskustelleet harjoittelemisesta kokonaisvaltaisesti. Olen oppinut kuuntelemaan kehoani paremmin. Kun liikkeet ja treeni Fustrassa tehdään ajatuksella, se auttaa hahmottamaan myös muun treenin järkevyyden.