Väri nousi kasvoilleni ja oloni oli kevyt

Kannustava valmentaja oli paikalla vain minua varten huolehtimassa, että teen liikkeet aina oikein ja tehokkaasti. Kehossa alkoi tuntua edistystä, kipu oli lähes täysin poissa, ja arkiaskareet sujuivat ilman selkäkivun aiheuttamia rajoitteita.

– Anna Ehrnrooth –

Kärsin lähes kymmenen vuotta selkävaivoista – kivusta, joka oli jatkuvasti läsnä. Olin käynyt fyssarilla, selkäpilateksessa, osteopaatilla, harrastanut juoksua ja sauvakävelyä, syönyt kipulääkkeitä ja relaksantteja. Työpaikan ergonomiakin oli tarkistettu. Silti vaivat jatkuivat. Mitään rakenteellista vikaa ei selässä ollut havaittu. Ystäväni suositteli Fustraa, ja olin kai valmis kokeilemaan mitä tahansa.

Kokeilutunnin jälkeen olin sekä epätoivoinen, koska olin niin huonossa kunnossa, että toiveikas, koska tunsin löytäneeni mieluisen tavan treenata. Satsasin heti 30 tunnin pakettiin, ja varasimme kahdeksi kuukaudeksi kaksi treenikertaa viikossa. Jokaisen tunnin alussa lihakset olivat jumissa, veri ei kiertänyt ja olo tuskainen. Tunnin jälkeen väri oli noussut kasvoilleni ja oloni oli kevyt, vaikkakin väsynyt. En ollut koskaan yrittänyt niin kovaa ja onnistunut tekemään niin vähän. Valtaosa lihaksistani ei edes vastannut aivojen käskyyn, joten työtä oli todella tehtävä edes pienen lihasaktivoinnin eteen.  Siinä on Fustran salaisuus: tasapainoisen kehonhallinnan ja ‑käytön saavuttaminen määrätietoisella työllä.

Yksilövalmentajani ja fysioterapeuttini keskustelivat, miten hoito ja treeni yhdessä parhaalla mahdollisella tavalla edistäisivät paranemistani. Tässä vaiheessa treenikertoja oli yksi viikossa. Nautin jokaisesta treenikerrasta. Kannustava valmentaja oli paikalla vain minua varten huolehtimassa, että teen liikkeet aina oikein ja tehokkaasti. Kehossa alkoi tuntua edistystä, kipu oli lähes täysin poissa, ja arkiaskareet sujuivat ilman selkäkivun aiheuttamia rajoitteita.

Haastavaa Fustrassa on se, että tulokset näkyvät ja tuntuvat vasta pidemmällä aikavälillä. Tänään voin sanoa, että tuloksia todella saavutettiin. Olin jo lähes hyväksynyt ajatuksen siitä, että joudun elämään selkäkivun kanssa loppuelämäni. Fustra osoitti, että ei tarvitse.