Haluaisit aloittaa uuden, terveellisemmän ja tavoitteita saavuttavan elämäntavan tulevana vuonna – mutta et oikein tiedä mistä aloittaa?

Kuntosali on vieras, hieman uhkaava paikka – varmasti pullollaan kauniita, trimmattuja naisia ja öljyttyjä Adonis-vartaloita???

Mistä aloittaisi…?

Olet tullut oikeaan paikkaan!

Kuntosalisulkujen päättyminen ja uusi vuosi tuo tulvan uusia treenaajia salille ja heitä kaikkia yhdistää halu aloittaa uusi, terveellinen elämä. Tämä päätös on askelista vaikein, mutta mahdollisuudet onnistumiseen ovat jo nousseet merkittävästi, kun päätös treenien aloittamisesta on tehty!

Jos olet päässyt näin pitkälle, voit jo olla itsestäsi ylpeä! Mutta kannattaa kuitenkin ottaa jäitä hattuun – tie onnistumiseen kulkee monien esteiden kautta, ja matka on vielä pitkä. Ylpeys onnistumisista ruokkii kuitenkin motivaatiota.

Pyrin tässä tekstissä havainnoimaan tyypillisimpiä esteitä onnistumiselle ja antamaan ohjeita kuinka turvallinen, tehokas ja nautinnollinen treeni voidaan aloittaa.

Syitä epäonnistumiselle?

On monia syitä miksi treenien aloittaminen ei onnistu. Puhumme silloin ns. ”barriers to success” – eli onnistumisen esteistä. On hyvin tärkeätä tiedostaa omat esteet ja mainita niistä ohjaajallesi. Silloin voitte yhdessä tehdä suunnitelman miten juuri sinun esteesi päihitetään!

Toinen – hyvin tavallinen – syy epäonnistumiseen on ”ei tiedä mistä aloittaa….”

Pitääkö hankkia viimeisen päälle tyylikkäät asut (300:-), huippumerkkitossut (150:-), voiteet, sukat, proteiinijauheet ja treenikassit? Minkälaista treeniä pitäisi tehdä? Kuinka usein? Kuinka pitkiä treenejä? Olenko liian huonokuntoinen tai liian vanha? Puhumattakaan treenien ulkopuolisista tekijöistä, eli ravinnosta ja levosta…Enkö koskaan enää voi maata sohvalla viinilasin ja Netflixin seurassa?

Tämä on syy miksi kannattaa puhua ammattilaiselle. Me Fustra-ohjaajat olemme koulutettuja auttamaan sinua aloittamaan turvallisen ja tehokkaan harjoittelun. Rakennamme juuri sinulle räätälöidyn tehokkaan ohjelman tavoitteidesi ympärille.

Tämä saattaakin olla yksi epäonnistumisen syy – ei tavoitteita.

Suuri motivaation ja onnistumisen apuri on tavoitteiden asettaminen, eli mitä konkreettista haluaisi harjoittelulla saavuttaa. Silloin on kuitenkin mietittävä onko se Adonis, miss Suomi – vaiko terve, hyvin liikkuva keho ja tyytyväinen mieli? On hyvä, että löytyy tavoitteita kuten ”haluan elää terveellisemmin”, mutta tässä haluamme asettaa tietyn tavoitteen, jonka voimme saavuttaa ja jota voimme testata. Tavoite voi olla esimerkiksi pudottaa 5kg tai päästä irti hartiakivuista. Painonpudotuksen näkee vaa`alla, ja kivuttomuuden tuntee. Jos haluaa esim. saada 1,5 kg enemmän lihasmassaa, meiltä löytyy laitteet, joilla tämänkin voimme testata. Kaikki nämä ovat esimerkkejä tavoitteista, joita voimme seurata. Voit toki aloittaa harjoittelun myös ilman tiettyä tavoitetta; ehkä se löytyy vasta matkan varrelta. Mutta konkreettinen tavoite auttaa sinua näkemään oman edistymisen ja onnistumisen.

Mainitsin tässä muutamia esteitä miksi et pääse tavoitteisiisi. Siirrytäänpä nyt puhumaan siitä, miten voit aloittaa turvallisen ja tehokkaan harjoittelun!

Okay – mistä siis aloittaa?

On todella tärkeää, varsinkin jos olet uusi ”treenaaja”, että tunnet oman kehosi, sairautesi ja muut rajoitteesi. Jos sinulla on jokin perussairaus, olet sairastellut tai olet toipilaana – kysy lääkäriltäsi voitko aloittaa turvallisen harjoittelun. Kun lääkäriltä on tullut suostumus, me Fustra-ohjaajat kartoitamme liikkuvuusanalyysin ja näytetunnin kautta turvallisen harjoittelun estäviä tekijöitä kuten lihaskireyttä, heikkoutta ja/tai puolieroja.

Sitten onkin aika asettaa tavoitteita!

Miksi juuri sinä haluat löytää terveellisemmän elämän, puskea itseäsi ja aloittaa tehokkaan treenailun?

Jos et vielä tiedä tähän vastausta tai haluat apua selkeyttämään tavoitteitasi – ota yhteyttä sinun lähelläsi olevaan Fustra-ohjaajaan. Meille sinä olet tärkeä, ja haluamme auttaa sinua ottamaan ensi askeleet. Seuraavaksi pitääkin sitten suunnitella sinulle reitti kohti onnistumisia! On turha tehdä hauiskääntöä jos tavoitteesi on parantaa takakyykkytulosta. Sinun ohjelmasi tulisi edistää juuri SINUA matkalla tavoitteitasi kohti!

Kun sinulla on tavoitteet ja suunnitelma, kartoitamme vielä miten ne saavutetaan ja mitkä ovat suurimmat esteet onnistumiselle. Monet näistä tippuvat itse harjoittelun ulkopuolelle; terveen elämäntavan ”pyhän kolminaisuuden” kahteen toiseen pisteeseen. Eli ravintoon ja lepoon. Molemmat vaikuttavat onnistumiseen.

Muutosten ei tarvitse olla radikaaleja – voit vielä syödä lempiruokiasi; mutta harjoittelun ohella tulisi varmistaa riittävä proteiinin saanti, juoda riittävästi vettä ja myöskin saada tarvittava määrä kaloreita tavoitteitasi ajatellen. Toki herkuttelu silloin tällöin on sallittua – mutta niin että se pysyy kohtuullisena..

Sama koskee lepoa. On turha toivoa tehokasta treeniä jos nukuit vain kolme tuntia tai olit viimeinen joka tanssit paljain jaloin aamutunneilla…Lihas kasvaa levossa ja kehosi kehittyy ja palautuu nukkuessa.

Viimeinen osa tässä kirjoituksessa koskee säännöllisyyttä. Tuloksia syntyy hitaasti jos harjoittelee vain kerran viikossa. Sitoutuminen vaatii paljon, mutta menestyksen tunne päihittää kaikki negatiiviset tunteet. Me Fustralla kerromme sinulle, miten usein juuri sinun tulisi harjoitella.

Nyt voitkin jättää loput suunnittelut meille. Me rakennamme sinulle ohjelman, tuemme tavoitteitasi ja opastamme sinua myös itsenäiseen harjoitteluun. Olemme salilla tukemassa, opettamassa ja puskemassa sinua eteenpäin. Turvallisesti.

ELI, NÄIN ALOITAT:

  • Lääkärin suostumus & Fustra liikkuvuusanalyysi/näytetunti
  • Aseta tavoitteet
  • Suunnitelma tavoitteiden saavuttamiselle
  • Esteet tavoitteiden saavuttamiselle, ruoka ja lepo
  • Lenkkarit jalkaan ja Fustra-ohjaajan avulla tavoitteita kohti!

Ja muista – sinulla on vain yksi elämä, pidä siitä huolta!

 

Kiinnostuitko, tai jäikö kysyttävää?

Ota yhteyttä Fustra-ohjaajaan lähellä sinua!
Ohjaajat löydät TÄÄLTÄ

Hyviä treenejä ja hyvää alkavaa vuotta!

 

Emil Hiiri

Fustra ohjaaja – Espoo

Ortopedisen liikunnan Spesialisti, Liikuntatieteiden kand., Personal Trainer