Painonpudotus ja liikkuminen on erityisesti viime vuosina tuntunut olevan kestopuheenaihe, ainakin jos päätyy lukemaan mitä erilaisempia keskustelupalstoja, blogeja ja muuta sosiaalista mediaa. Miten harjoitella? Miten syödä? Näistä kysymyksistä tulee varmasti riittämään keskustelua. Harjoittelutapoja ja -muotoja on laidasta laitaan ja jokaisella niistä tuntuu olevan omat, vannoutuneet lipunkantajansa. Monipuolisuus tässäkään asiassa ei missään nimessä ole negatiivinen asia, päinvastoin! Usein kuitenkin helposti unohdetaan mistä kaiken harjoittelun pitäisi lähteä ja mitä varten me oikeasti harjoittelemme.

Back to basics

Kun puhutaan painonpudotuksesta, on säännöllinen liikkuminen ja harjoittelu tärkeä osa kokonaisuutta ja avain onnistumiseen. Tapoja harjoitella löytyy laidasta laitaan ja ehkä tästä johtuen saatetaan joskus helposti unohtaa, kuinka tärkeää on harjoittella turvalllisesti, käyttää oikeaa liiketekniikkaa ja löytää juuri itselle sopiva tapa liikkua.

Fustra-harjoittelussa keskitytään kaikkein tärkeimpään, eli meitä kannattelevien tukilihaksien aktivoimiseen ja vahvistamiseen, sekä liikkeiden oikeaoppiseen suoritustekniikkaan. Kun tavoitteena on pudottaa painoa, on erityisen tärkeää vahvistaa koko kehoa eli juuri niitä meitä tukevia, tärkeitä lihaksia.

Olen toiminut Fustra-ohjaajana kohta kolme vuotta. Monilla asiakkaillani painonpudotus ja erilaisista lihaskireyksistä eroon pääseminen ovat tärkeimpiä tavoitteita. Monella saattaa olla takanaan jo useita harjoitteluvuosia, mutta silti liikakilot ovat tuntuneet tulleen jäädäkseen. Tällöin on palattu perusasioihin ja ruohonjuuritasolle. Käytännössä se tarkoittaa oikeaoppisen hengittämisen oppimista, keskivartalon aktivoimista ja liikkeiden turvallista ja oikeaa suoritustekniikkaa. Helposti voi tulla mieleen, että kukapa nyt ei hengittää osaisi ja muutenkin tuntuu tutulta asialta. Jokainen Fustra-harjoittelussa tehtävä liike suoritetaan tarkasti, aktivoiden koko kehoa kannattelevia tukilihaksia. Juuri tästä syystä harjoittelun intensiteetti ja teho tulee monelle yllätyksenä.

Miksi Fustra sitten on niin turvallista ja tehokasta? Jokaisessa harjoituksessa sinulla on mukana valmentaja, jonka tehtävänä on korjata virheasennot joita et itse tiedosta. Harjoittelu voi kestää jopa 90 minuuttia. Fustrassa tarkoituksena on pitää syke tasaisesti korkealla, aktivoida ja vahvistaa kehoa kokonaisvaltaisesti jokaisessa liikkeessä. On sanomattakin selvää, että hiki virtaa ja tuloksia syntyy!

Moni lähtee painonpudotukseen kuvainnollisesti ”mopolla moottoritielle”, eli harjoittelu ja oma lähtötaso eivät kohtaa. Lopputuloksena projekti tyssää tai jää junnaamaan paikalleen. Fustrassa haluamme, että painonpudotus syntyy terveellisten elämäntapojen ja arkea tukevan harjoittelun kautta.

Kaikki vaikuttaa kaikkeen

Fustra-harjoittelussa tarkoituksena on aluksi saattaa perusasiat kuntoon eli keho toimimaan ja työskentelemään oikein. Tämä on onnistuneen painonpudotuksen yksi kulmakivistä – kun oman kehon tuntemus ja peruspalikat ovat kasassa, voidaan vaativampien liikkeiden avulla lisätä jatkuvasti harjoittelun tehokkuutta. Kun keho kulkee koko ajan mukana hyvinvoivana, matka ei myöskään katkea niin herkästi ja ainoaksi vaihtoehdoksi jää onnistuminen!

Ruokavalioita ja -ohjeita löytyy lukuisia ja ikuinen väittelyn aihe tuntuu olevan se, mikä olisi paras ja helpoin tapa pudottaa painoa syömällä ”oikein”. Kannattaa pitää mielessä, että olemme kaikki yksilöitä ja jos jokin ruokavalio sopii yhdelle, ei se tarkoita että sama toimisi kaikilla. Fustrassa pyritään kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja kuten harjoittelussa, lähdetään myös ruokavalion suunnittelussa pienistä asioista liikkeelle. Fustra-ohjaajan tehtävä on saada asiakas oppimaan itselleen sopiva tapa syödä, painonpudotuksen – tai oikeammin kehonkoostumuksen muokkaamisen tavoitteet huomioiden. Kehonkoostumuksen muokkaaminen onkin erittäin fustramainen termi kuvaamaan onnistunutta matkaa ?

Liikunnallisin terveisin, Fustra- yksilöohjaaja Sami Nyström