Fustran synty

Fustra on Kajaanilaisen Jarkko Kortelaisen kehittämä metodi, jonka kehitys sai alkunsa 2005 Göteborgissa. Vuosien ja 10.000 tunnin kehitystyön jälkeen startattiin 2009 ensimmäinen Fustra -sali Göteborgissa. Sali, tai pikemminkin siellä toimiva Fustra -ohjelma oli menestys. Ensimmäinen tyytyväinen asiakas kertoi ystävälleen ja hän taas ystävälleen. (Sama asiakashankintametodi pätee Fustrassa yhä). Asiakaskunta ja Fustran tunnettavuus levisi kulovalkean tavoin ilman yhtäkään kruunua markkinointiin.  Muutamassa kuukaudessa kuntosalille muodostui 10 henkilön Fustra –tiimi ja sinne saapui satoja asiakkaita fustraamaan.

Jarkko Kortelainen, Fustran perustaja

 

Fustra Suomeen 2011

Ensimmäiset Fustra ohjaajat koulutettiin Suomeen joulukuussa 2010. Aluksi koulutukseen osallistui vain Forever –kuntoklubien ohjaajia ja ensimmäiset Fustra yksilöohjaukset tehtiin Suomessa tammikuussa 2011.

Vuosi 2012 oli Fustran läpimurtovuosi. Fustraamaan pääsi jo 16 paikkakunnalla, 19 kuntoklubilla, ohjaajia oli koulutettu jo lähes 100 ja vuoden 2012 aikana ohjattiin 47.139 fustratuntia. Fustra oli hetkessä kasvanut toimialan suurimmaksi yksilövalmennustuotteeksi. Toimintavuoden 2012 kruunasi valinta vuoden liikuntatuotteeksi.

Fustra vuoden liikuntatuote Suomessa 2012

 

Tuon hetken jälkeen on fustraaminen lisääntynyt jatkuvasti. Vuonna 2015 Fustraa oli tarjolla jo 59 kuntoklubilla Suomessa ja ensimmäistä kertaa ylitettiin 100.000 ohjaustunnin raja. Ohjaajia oli koulutettu 350 kpl ja jokainen uusi ohjaajakoulutus oli täynnä. Innostus oli suurta, mutta valitettavasti edelleen vain harva pääsi osalliseksi tästä mainiosta tuotteesta.

Virallinen Fustra tutkimus tehtiin 2014-2017

Fustran avulla asiakkaiden saamat tulokset olivat alusta alkaen hyviä. Koska ohjelma oli vakioitu, saavutettiin hyviä tuloksia asiakkaasta, paikkakunnasta ja ohjaajasta riippumatta. Tämä rohkaisi yhtiön tekemään päätöksen ensimmäisen virallisen tutkimuksen toteuttamisesta vuonna 2014. Tutkimus toteutettiin vuosina 2014-2017.

Kallis ja aikaa vievä tutkimus toteutettiin parhaalla mahdollisella tavalla. Toteuttajaksi valittiin UKK Instituutti, joka otti työn vastaan innolla. UKK Instituutin puolelta tutkimuksesta vastasivat Jaana Suni, Marjo Rinne, Kari Tokola, Ari Mänttäri ja Tommi Vasankari.

Koska niskan ja hartiaseuden sekä alaselän kiputilat ovat yleisimpiä työikäisten vaivoja, valittiin tutkimuksen kohteeksi Fustra 20 -ohjelma, joka on suunniteltu ko. alueen tarpeisiin. Tutkimukseen valittiin 175 vapaaehtoista naista ja miestä, joilla oli esiintynyt toistuvia niska- tai selkäkipuja ja 40 Fustra -yksilövalmentajaa yhteensä 34 eri paikkakunnalla. Tutkimukseen osallistuneet henkilöt testattiin alussa huolellisesti, jonka jälkeen he tekivät ohjelman mukaiset 20 harjoituskertaa yhdessä yksilövalmentajan kanssa. Testihenkilöt testattiin ohjelman päätteeksi sekä 12 kuukauden seurantajakson päätteeksi.

Tutkimuksessa asiakkaiden saavuttamat tulokset olivat erinomaiset. Niskan ja hartiaseudun kivut (voimakkuus) vähenivät merkittävästi. Samoin niiden useus väheni merkittävästi. Myös 12 kuukauden seurantajakson päätteeksi nämä todettiin vähentyneen merkittävästi.

Merkittävää oli se, että sama tulos pystyttiin tuottamaan riippumatta siitä missä paikkakunnalla toimittiin ja kuka oli ohjaaja. Tutkimus vahvisti sen, että Fustran konseptointi oli onnistunut.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa BMJ Open Sport & Exercise Medicinessä 26.5.2017.

Lue kaikki tutkimuksesta:

Linkki: https://bmjopensem.bmj.com/content/3/1/e000233

Fustra uudistui keväällä 2019

Syksyllä 2018 tehtiin päätös Fustran toiminnan uudistamisesta. Fustra siirtyi uuteen aikaan, jossa Fustra toimii Franchisingantajana ja etsii Suomesta kiinnostuneita Franchisingottajia, jotka ovat valmiita noudattamaan Fustra käsikirjaa ja sitä kautta tekemään Fustrasta kestävän brändin, jonka konseptoidut ohjelmat takaavat asiakkaille tuloksen.

Tavoitteena on levittää Fustran palveluntarjonta Suomessa sellaiseksi, että mahdollisimman moni asiakas pääsisi siitä nauttimaan. Etsi itsellesi oma ohjaaja sivuston ohjaajahausta.